Het is niet het eerste waar je aan denkt als je het gras op akkers bij Schiphol ziet. Toch is dit olifantsgras de grondstof voor acht zitbanken die in januari 2016 op Schiphol en op een andere plek in de gemeente Haarlemmermeer komen.
Het gaat om een proef met het toepassen van bio-materialen gemaakt van lokaal geteelde gewassen. Daar zit een hele wereld achter.
Nieuwe manieren van produceren Wethouder John Nederstigt ziet de bankjes als een stap op weg naar een betere samenleving. “We maken, we gebruiken en gooien weer weg. We putten de aarde uit door het gebruik van fossiele grondstoffen en we creëren een enorme afvalberg op het land en een plastic soep in de oceanen. Daarom moeten we overstappen op nieuwe manieren van produceren en consumeren. Bankjes maken van natuurlijke grondstoffen bijvoorbeeld.”
Biocomposiet
Willem Kemmers van Hogeschool InHolland Delft vertelt hoe dat werkt. “Een aantal agrariërs begon een paar jaar geleden met het telen van olifantsgras (miscanthus) en hennep op akkers rond de luchthaven om ganzen af te schrikken. Want die vogels hinderen het vliegverkeer. De ganzen bleken het snelgroeiende hoge gewas inderdaad te mijden. Schiphol en haar partners besloten daarom het verbouwen van die grassen flink uit te breiden. Bijkomend voordeel is dat het sterk vezelhoudende materiaal enorm geschikt is als grondstof voor biocomposiet en biobeton. Dat gebruiken wij nu voor straatmeubilair.”
Natuurlijke vezels
Even een stukje techniek: biocomposiet wordt gemaakt van natuurlijke vezels zoals vlas en hennep. Als die vezels een harslaag krijgen die grotendeels uit planten wordt gewonnen ontstaat een glad, duurzaam materiaal dat lijkt op kunststof. Het lukt nog niet om van miscanthus biocomposiet of hars te maken, maar het kan wel goed worden gebruikt voor biobeton. In combinatie met biocomposiet is dat prima om bijvoorbeeld zitbanken van te maken.
Misacanthus-Beton
Samen met onder meer Schiphol, Miscanthusgroep (de agrariërs die het olifantsgras verbouwen), Hogeschool InHolland en Strukton sloot de gemeente in September een overeenkomst. De afspraken zijn helder: de studenten van InHolland zorgen voor het omhulsel van vlas en hennep voor de acht zitbanken. Strukton vult de banken met miscanthus-beton zodat ze voldoende gewicht hebben en niet omwaaien. En de studenten monitoren vervolgens hoe het natuurlijke materiaal zich houdt tijdens het gebruik van de banken.
Bron: Informeer Krant van de gemeente Haarlemmermeer – Jaargang 10, nummer 33, donderdag 3 september 2015