SADC Projectontwikkelaars Anne Peters en Peter Joustra bij de biobased bank

Designbank van olifantsgras op Schiphol Tradepark

Deze designbank is gemaakt van olifantsgras dat wij op de vrije kavels van Schiphol Tradepark telen. De bank staat sinds vrijdag 9 december op het terras bij de Circular Expo van Schiphol Tradepark.

In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol worden Olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn multifunctioneel: zij weren vogels zodat zij niet in de motoren van vliegtuigen kunnen vliegen, absorberen het geluid van de vliegtuigen, nemen CO2 op én ze zijn de basis voor deze biobased bank. De bank is namelijk gemaakt van olifantsgras, hennep en vlas. Zo is de cirkel van circulaire economie weer rond!

De vezels uit de hennep en het vlas worden verwerkt tot biocomposiet; de buitenkant van de bank. Miscanthus wordt gebruikt om biobeton te maken; de vulling van de bank. De vulling (van maar liefst 1200 kilo) zorgt  ervoor dat de bank niet wegwaait bij storm.

U bent van harte welkom bij de expo om op deze bijzondere bank te gaan zitten. Door het transparante gedeelte van de bank kunt u de natuurvezels zien.

 

Meer informatie over de circular expo: www.circularexpo.com

Meer informatie over Schiphol Trade Park: www.sadc.nl

Bank van eigen bodem