Op Schiphol zijn op vrijdag 8 april 2016 twee biobased* designbanken onthuld, gemaakt van gewassen die in de directe omgeving van de luchthaven groeien. De banken, die staan op het Jan Dellaertplein, werden onthuld door studenten van de Hogeschool Inholland en kunnen gebruikt worden door reizigers en bezoekers.
Schiphol is erg blij met de nieuwe banken, die ontwikkeld zijn in samenwerking met Hogeschool Inholland, gemeente Haarlemmermeer, Miscanthusgroep, TSG, Hempflax en Strukton.
Marcel van Beek, Manager Innovatie & Duurzaamheid bij de luchthaven: “Biobased straatmateriaal wordt nog niet veel gemaakt. Voor elke bank is 1500 kg CO2 geabsorbeerd. Dat maakt ze niet alleen klimaatneutraal maar zelfs klimaat positief. “
Gewassen omgeving Schiphol
Schiphol stimuleert het verbouwen van gewassen als vlas, vezelhennep en olifantengras in haar directe omgeving. Ze absorberen namelijk niet alleen geluid en CO2, maar ze worden ook gemeden door grote vogels en kleine vogels willen er niet in nestelen. Vogels kunnen een gevaar vormen voor de vliegveiligheid.
Duurzaam en biobased
Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens ter wereld te worden. Dat doet ze onder andere door circulair en biobased te ondernemen. Zo maakt zij van het afvalwater mestkorrels voor de omgeving en het beton van oude platformen wordt hergebruikt bij nieuwe bouwwerkzaamheden. Bij nieuwe grondstoffen wordt waar dat kan voor biobased gekozen. Daar zijn deze designbanken een voorbeeld van.
Later dit jaar komen er nog twee biobased banken bij op Schiphol en vier elders in de gemeente Haarlemmermeer.
*Biobased materiaal kan binnen de levensduur van het product waarin het gebruikt wordt weer terug groeien. Omdat ze op korte termijn terug groeien vormen biobased grondstoffen in theorie een onuitputtelijke bron van materiaal, in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over vele duizenden jaren ontstaan.