Ze zijn onderdeel van een project waarbij acht banken zijn gemaakt. In het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol wordt olifantsgras (miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn vogelwerend (dat is veilig voor de luchtvaart) en geluidsabsorberend. Maar bovenal, de gewassen zijn de basis voor biobased materialen. De vezels uit de hennep en het vlas worden gebruikt in biocomposiet waarvan de buitenkant van de banken zijn gemaakt. Miscanthus wordt gebruikt voor het biobeton waarmee de banken zijn gevuld. Op de zijkant staat wat de herkomst is: www.biobasedbank.nl. De bankjes in Hoofddorp zijn groen en het middelste gedeelte is transparant waardoor de hennep- en vlasvezels goed zijn te zien.
Er staan intussen al meer dergelijke bankjes in Haarlemmermeer waarop men kan zitten. De eerste twee bankjes staan sinds april op Schiphol Plaza. Ook staat er een bankje bij gebouw ‘The Base’ op Schiphol en een op Schiphol-Oost voor het Constellation gebouw. Deze zijn allemaal gebroken wit van kleur. Sinds juni jl. staan er twee bankjes nabij het raadhuis. Er volgt een bank in de nabijheid van de Jopenkerk en over de plek voor de laatste bank in Hoofddorp wordt nagedacht.
De bankjes zijn een samenwerking van de gemeente, Schiphol, Miscanthusgroep (de agrariërs die het olifantsgras verbouwen), Hogeschool Inholland, Strukton, HempFlax (maakt vezelmatten van de vezelgewassen) en TSG Group.
Betere samenleving
De biobased banken zijn een stap op weg naar een betere samenleving. Nu maken we, gebruiken we en gooien weer weg. We putten de aarde uit door het gebruik van fossiele grondstoffen en we creëren een enorme afvalberg op het land en een plastic soep in de oceanen. Bovendien wordt het CO2-gehalte in de lucht verhoogd waardoor we steeds extremer weer krijgen. Daarom stappen we over op nieuwe manieren van produceren en consumeren. Bankjes maken van natuurlijke grondstoffen bijvoorbeeld.