Overgenomen van www.haarlemmermeergemeente.nl

Op het centrale plein met de bussen en de taxi’s bij Schiphol Plaza komen nieuwe zitbanken. Wat reizigers en bezoekers niet weten, is dat deze banken zijn gemaakt van gras. Vrijdag 8 april wordt het zitmeubilair feestelijk onthuld.

In het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol wordt olifantengras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn vogelwerend (dat is veilig voor de luchtvaart) en geluidsabsorberend. Maar bovenal, de gewassen zijn de basis voor biobased materialen. De vezels uit de hennep en het vlas worden gebruikt in biocomposiet waarvan de buitenkant van de banken zijn gemaakt. Miscanthus wordt gebruikt voor het biobeton waarmee de banken zijn gevuld. Wie op de bank gaat zitten, kan met een QR-code op de zijkant van de bank zien wat de herkomst is, op biobasedbank.nl.

Fabricagemal
Studenten van Inholland Delft hebben voor de twee banken het omhulsel van vlas en hennep gemaakt. Er volgen nog zes banken.
Het fabricageproces ging niet van een leien dakje.

“Dat kan ook niet en moet ook niet omdat het een geheel nieuwe productiemethode is. De studenten leren er alleen maar van,” zegt Willem Kemmers die de studenten begeleidt.

Student Martijn van Meijel in het Composietenlab van Inholland bij de bank-in-wording omgekeerd in de mal. Hierna wordt de bank met Miscantus-beton afgevuld.
Student Martijn van Meijel in het Composietenlab van Inholland bij de bank-in-wording omgekeerd in de mal. Hierna wordt de bank met Miscantus-beton afgevuld.

Leerpunt
Martijn van Meijel, derdejaars Luchtvaarttechnologie, testte het biocomposiet en hielp mee met het produceren van de mal.

“Dat is de gietvorm waarin de banken zijn gegoten. In het begin lukte dat niet omdat de hars niet goed uitharde.”

Leerpunt voor de volgende keer?

”Kritischer kijken naar het werk dat moet worden gedaan. Als ingenieur moet je alle mogelijke problemen overzien en proberen te voorkomen.”

Kosten-batenanalyse
Marco van Adrichem, student Tuinbouw en Agribusiness, leerde veel over de biobased economie en stelde een kosten-batenanalyse voor de biobased banken op. Daarbij hield hij niet alleen rekening met de financiën, maar ook met de ecologische en sociaal-maatschappelijke gevolgen. Een tip?

“Stel duidelijke eisen op met de opdrachtgevers en zorg voor duidelijke communicatie en informatiedeling binnen het project.”

Jan Dellaert
De ruimte voor Schiphol Plaza heet Jan Dellaertplein. Dat de banken hier komen is niet toevallig. Dellaert was luchtvaartpionier en bouwer van Schiphol. De studenten van Inholland zijn pioniers op hún gebied. Ook op het Burgemeester Van Stamplein in Hoofddorp komen er bankjes. Strukton heeft de banken met miscanthus-beton gevuld zodat ze voldoende gewicht hebben en niet omwaaien. De komende maanden monitoren de studenten hoe het natuurlijke materiaal zich houdt tijdens het gebruik.

Nieuwe productiewijze
Wethouder John Nederstigt ziet de bankjes als een stap op weg naar een betere samenleving.

“We maken, we gebruiken en gooien weer weg. We putten de aarde uit door het gebruik van fossiele grondstoffen en we creëren een enorme afvalberg op het land en een plastic soep in de oceanen. Daarom moeten we overstappen op nieuwe manieren van produceren en consumeren. Bankjes maken van natuurlijke grondstoffen bijvoorbeeld.”

De zitbanken zijn een samenwerking van de gemeente, Schiphol, Miscanthusgroep (de agrariërs die het olifantsgras verbouwen), Hogeschool Inholland, Strukton, Hempflax (maakt vezelmatten van de vezelgewassen) en TSG Group (communicatie).

Meer over de circulaire economie.

Schiphol Plaza krijgt zitbanken van gras